lauantai 28. helmikuuta 2015

Ups, Budapestin parlamentin aukio ei ihan valmistunutkaan

Teksti ja kuvat: Markus Lehtipuu

Budapestin parlamentin aukio on valmis, paitsi yhden kiusallisen kivikasan osalta

Kun tutkimme Budapest-oppaan ensimmäistä painosta, Parlamenttiaukio oli vanhassa kunnossa: autot parkissa ja tunnelma nuhjuinen. Parlamenttiin pyrkivät turistit odottivat ulkona, satoi tai paistoi.

Siinä vaiheessa uutisoitiin tulevasta remontista, ja se kirjattiin ensimmäiseen painokseen. Toiseen painokseen (ilmestyi heinäkuussa 2014) saatiin pääosin valmiin remontin tiedot, joko lopullisessa muodossa tai ennakkotietoina.

Nyt kun varsinainen remontti on ohi, on hyvä katsoa, missä ennusteet menivät pieleen. Nimittäin ne menivät yhden kivikasan osalta. Tosin vielä on kesää jäljellä: eiköhän sekin vielä saada kuntoon joskus.


Tämä kuva kertoo eniten. Kuvan vasemmassa reunassa on kokonaan uusi patsas, tosin se on vanhan ja alkuperäisen kopio. Sitä rakennettiin ja viimeisteltiin silloin, kun toinen painos meni painoon. Se on Tisza István -patsas, joka on oikein mainittu Budapest-opaskirjassa. Kuvan keskellä on portaikko alas uuteen vierailijakeskukseen, josta ostetaan pääsyliput Parlamenttitaloon. Ikäväkseni joudun toteamaan, että pääsymaksu on noussut hieman: nyt EU-kansalaiset maksavat vierailusta 2000 ft (kirjassa: 1750 ft). Lisäksi 6-24-vuotiaat EU-kansalaiset (opiskelijat) maksavat 1000 ft.

Portaiden alapäästä oikealla ovat ilmaiset vessat, mikä kannattaa huomioda, vaikka ei olisikaan menossa parlamenttivierailulle.


Rákóczi-patsaassa en ensinäkemältä huomaa muutoksia, paitsi että se on siivottu ja kunnostettu - tekstit loistavat nyt kirkkaina.


Tätä ei huomioitu kirjassa, lieneekö ollut vuonna 2014 vielä olemassakaan? Se on vuoden 1956 kansannousun muistomerkki. Se oli nyt suljettuna, mutta kesäsesonki voi muuttaa kaiken. Seinämillä on vertauskuvallisesti ammuttu seinämää tahallaan rikki luodeilla (tai jollain muulla tekniikalla).


Seinämässä on myös vuosiluku.


Kossuth-patsas muistaakseni on sama kuin ennen mutta se oli välillä "tyhjä" - kaikki patsaat olivat jonkin aikaa poissa kunnostusta varten. Nyt patsaat on peitetty harsoilla, syytä en tiedä. Patsas on kauttaaltaan uuden veroinen. Pitäisi varmaankin verrata vanhoihin valokuviin!


Toinen maanalainen näyttelytila oli myös tällä kertaa suljettuna. Sen sijainti on lähellä Kossuth-patsasta ja vierailijakeskusta.

Tekstissä lukee Kivivarasto avataan pian.


Tämä näkymä ei ole vajaassa vuodessa muuttunut, onpahan vaan uhkea näkymä lipputankoineen kaikkineen.


Uutta Parlamentinaukiolla on opposition mielenosoitustelttakylä, joka on tässä kuvassa rakenteilla uudestaan valtiovierailun jäljiltä.

Kun Putin oli Budapestissä, seuraavana päivänä (leiriään tuolloinkin rakentaneet) mielenosoittajat antoivat haastattelua jollekin ulkomaiselle medialle. Kuuntelin toisella korvalla, ja viesti oli tämä: (Pääministeri Victor) Orban pakottaa mielenosoittajat pois aukiolta valtiovierailujen ajaksi, vaikka mielenosoittajilla on oikeusasteen antama lupa pitää leiriä tässä.

Toisaalta on merkittävää, että Unkarissa saa leiriytyä parlamentarismin kaikkeinpyhimmän luokse kaikkina muina aikoina. Voi kuvitella, että kaikki maat eivät tällaistakaan sallisi.
Toisesta näkökulmasta katsoen mielenosoittajien leiri näyttää tältä. Nähtäväksi jää, kuinka kauan "bojkotti" jatkuu.


Entäs se nolo virhe, joka siirtyi virallisista kartoista mukaan Budapest-oppaaseen?

Se on tässä. Andrássy Gyula, parlamenttitalon eteläpuolella, onkin jäänyt toistaiseksi keskeneräiseksi projektiksi. Mutta onko sillä erityistä merkitystä, kun malttaa siirtää katseensa Tonavan toisella puolella oleviin rakennuksiin. Kylläpä Budapest onkin kaunis kaupunki!

* * *

Tämä on Suomalaisen Matkaoppaan Budapest-blogi.

Blogin tarkoitus on päivittää opaskirjan tietoja, lukijoiden iloksi ja hyödyksi.

Lisätietoja opaskirjasta löytyy täältä.

Dokumentti kirjan toisen painoksen päivityksestä löytyy täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti